Ontmoet het team

Lelystad Airport, al 50 jaar open!

Home Over ons Lelystad Airport Management
Lelystad-Airport-Jan Eerkens

Jan Eerkens: algemeen directeur Lelystad Airport

Lelystad Airport speelt al 50 jaar een centrale rol in de luchtvaartbranche. Als grootste General Aviation-luchthaven van Nederland faciliteren we vandaag de dag 80.000 vliegtuigbewegingen per jaar. Wat soms over het hoofd wordt gezien, is de bedrijvigheid die hier al jaren plaatsvindt. Soms wordt er gesproken over een luchthaven die nog open moet. Maar als je nu een bezoek brengt aan Lelystad Airport, zie je dat er op drukke dagen meer dan 450 vliegtuigbewegingen per dag zijn, en dat iedere dag veel werknemers hun weg vinden naar een van de vijfenveertig bedrijven op de luchthaven. De mensen die spreken over ‘opengaan’, bedoelen onze toekomstige situatie: de nieuwe passagiersterminal die al sinds 2018 zichtbaar is in het landschap van Flevoland.

 

Op weg naar opening van de passagiersterminal

In de huidige situatie is een openingsbesluit voor de nieuwe passagiersterminal en de komst van commercieel handelsverkeer controversieel verklaard. Toch verandert de situatie voor Lelystad Airport niet erg. We blijven namelijk werken aan de twee randvoorwaarden die demissionair minister Harbers heeft gesteld. Aan die voorwaarden moeten we voldoen voordat besluitvorming plaatsvindt:

-     een natuurvergunning verkrijgen;

-     een oplossing vinden voor de naderingsroute naar Lelystad Airport bij Lemelerveld.

Lelystad Airport is van belang voor het Nederlandse luchthavensysteem, de Nederlandse bereikbaarheid én de Nederlandse reiziger. We zien daarom graag dat een nieuw kabinet zo snel mogelijk duidelijkheid geeft over de toekomst van Lelystad Airport.

 

Goed contact met de omgeving

Lelystad Airport kan een rol spelen bij het overnemen van nachtvluchten van Schiphol: dit worden vluchten die overdag worden uitgevoerd op onze luchthaven. We zijn duidelijk naar onze omgeving dat de luchthaven geopend is tussen 6.00 uur en 23.00 uur.

Lelystad Airport heeft een goede relatie met haar omgeving en directe buren. Met een aantal boeren, verenigd in stichting De Lelystadse Boer, werken we nauw samen. Zij onderhouden het gras van het landingsterrein en voorzien straks de horeca en retail van lokale producten.

Zodra Lelystad Airport commercieel handelsverkeer mag afhandelen, geven we een impuls aan Lelystad en Flevoland. Tegelijk helpen we (de omwonenden van) Schiphol om de hinder te beperken.

Zowel het lokale en als het provinciale bestuur hoopt op een positief besluit vanwege de extra werkgelegenheid. Natuurlijk zijn er ook mensen bij die tegen de luchtvaart zijn. Dat is onvermijdelijk, maar we gaan met iedereen het gesprek aan, ook met tegenstanders.

 

Drukste General Aviation-luchthaven van Nederland

Het ontwikkelen van een General Aviation-veld naar een luchthaven voor commercieel handelsverkeer is een groot en ingewikkeld project. Naast de infrastructuur is ook de organisatie ingrijpend veranderd. Dat was best een uitdaging en heeft veel van de medewerkers gevraagd. De nieuwe terminal is nog niet helemaal klaar, maar bezoekers zijn altijd verbaasd als ze zien hoe compleet deze al is.

 

We zijn klaar om de nieuwe vakantieluchthaven van Nederland te worden

We zijn klaar voor commercieel handelsverkeer. Daarvoor hebben we de verkeerstoren verhoogd, waar sinds november 2019 Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zit. Ook hebben we de baan verlengd en een passagiersterminal neergezet. De nieuwe terminal is zo duurzaam mogelijk gebouwd en heeft het LEED Gold-certificaat. Het gebouw is goed geïsoleerd, waardoor het energieverbruik minimaal is.

Ruimtes waar reizigers maar kort verblijven, zoals de entreehal en de reclaim, zijn niet geklimatiseerd. Pas bij security, in de lounge en de wachtruimte bij de gate staat de klimaatinstallatie aan. Voor koelen en verwarmen is een luchtwarmtepomp geïnstalleerd. De terminal heeft geen gasaansluiting.

 

We zijn net open in Madurodam, maar in Lelystad al 50 jaar!

We zijn met het team van Lelystad Airport trots dat we ons vijftigste verjaardag mogen vieren. Dit hebben we dit jaar ook gedaan met een onthulling van Lelystad Airport in Madurodam. Niet alleen medewerkers van Lelystad Airport waren getuige van de onthulling. Maar we wilden de vijftigste verjaardag van de luchthaven ook vieren met de toekomstige generatie van Lelystad. In samenwerking met partner JINC hebben we een prijsvraag opgesteld voor basisscholen in Lelystad. De prijs, een compleet verzorgd schoolreisje, ging naar Basisschool CBS Ichthus. De groepen 5 t/m 8 zijn met Lelystad Airport afgereisd naar Madurodam en hebben een heel leuke dag gehad. Het is fantastisch om die blije gezichten bij de onthulling van onze luchthaven te zien. 

 

 

Lelystad-Airport-Jan Eerkens

Management

Algemeen Directeur Jan Eerkens: Lelystad Airport speelt al 50 jaar een centrale rol in de luchtvaartbranche.

Lelystad-Airport-Nicky

Operations

Supervisor Operations Nicky: Lelystad is de drukste General Aviation-luchthaven in Nederland! Met goed weer hebben we tot wel 450 vliegtuigbewegingen per dag.

Lelystad-Airport-Jelle Moerkerken

Brandweer

Bevelvoerder Jelle: Bevelvoerder brandweer en sinds juni 2019 vanuit Schiphol gedetacheerd op Lelystad Airport. Ons team bestaat uit 18 brandweermannen.

Lelystad-Airport-Nicky

Marketing Communicatie

Projectmanager Esmée: Als collega van de afdeling Marketing & Communicatie op Lelystad Airport ben ik trots om deel uit te maken van ons 50-jarig-jubileumproject.