General Aviation

Lelystad Airport, Nederlands drukste General Aviation-luchthaven.

Home Over ons General Aviation

General Aviation

Lelystad Airport bestaat ruim 50 jaar en is de drukste General Aviation-luchthaven van Nederland. Op Lelystad Airport wordt een breed scala aan luchtvaartactiviteiten aangeboden, zoals lesvluchten, helikoptertrainingen, simulatievluchten, zakelijke vluchten, rondvluchten, sportvliegen, aerobaticsvluchten en vliegtuigonderhoud.

Lelystad Airport wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het opleiden van toekomstige piloten, het trainen van piloten, luchtfotografie, medische vluchten en meer. In de hangars op de luchthaven staan zo’n 200 vliegtuigen en helikopters die regelmatig worden gebruikt.

Op mooie dagen zijn er wel tussen de 350-450 vliegtuigbewegingen. Lelystad Airport heeft circa 80.000 vliegtuigbewegingen per jaar.

 

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL)

De afgelopen jaren zijn er grote ontwikkelingen geweest. Sinds 7 november 2019 vliegt het vliegverkeer op Lelystad Airport in door de luchtverkeersleiding gecontroleerd luchtruim. Dit is het luchtruim dat direct rondom de luchthaven is gelegen. De meeste piloten op Lelystad Airport vliegen ‘handmatig’ en ‘op zicht’ en volgen de vastgestelde routes aan de hand van kenmerken in het landschap, waardoor er kleine variaties in het vliegpad kunnen zijn, ook ingegeven door bijvoorbeeld weersomstandigheden, ander vliegverkeer en vliegtuigtype.

De rol van de luchtverkeersleiding is om het vliegverkeer te voorzien van informatie (o.a. over de weersomstandigheden en ander vliegverkeer op de routes of op de luchthaven). De luchtverkeersleiding bepaalt op welk moment een piloot het gecontroleerde luchtruim mag binnen- of uitvliegen en op welk moment hij mag in- en uitvoegen op de vliegroutes in het gecontroleerde luchtruim.

 

Brandweerkorps

De luchthaven heeft een eigen brandweerkorps.

Het team bestaat uit 18 man, waarvan 4 op een 16-uurs dienst. De brandweerafdeling is verantwoordelijk voor de bestrijding en preventie van incidenten en kleine bedrijfsongevallen op het luchthaventerrein. Ook houdt de brandweer zich bezig met de gladheidbestrijding en worden de brandweermannen en de crashtenders ingezet als ondersteuning in de regio. De brandweer levert hiermee een bijdrage in het waarborgen van de veiligheid en continuïteit van Lelystad Airport.

Op Lelystad Airport staan twee crashtenders. Lees hier alles over dit speciale voertuig.