De geschiedenis van Lelystad Airport

Van grasbaan tot gecontroleerde luchthaven.

Home Over ons Lelystad Airport 50 jaar

50 jaar Lelystad Airport

1973: Vliegveld Lelystad opent voor General Aviation.

1981: De landingsbaan wordt verhard.

1991: De landingsbaan wordt verlengd.

1993: Vliegveld Lelystad wordt onderdeel van Royal Schiphol Group en heet voortaan Lelystad Airport.

2008: Het kabinet neemt het advies van de Alderstafel over. Daarin wordt Lelystad Airport samen met Eindhoven Airport als overloopluchthaven van Schiphol genoemd.

2015: Lelystad Airport krijgt officieel toestemming voor uitbreiding door het vaststellen van het Luchthavenbesluit. De luchthaven zal in 2018 klaar zijn voor commercieel verkeer.

2017: De start- en landingsbaan is verlengd en klaar voor grotere code C-vliegtuigen (Airbus A320 / Boeing 737 etc.). De verkeerstoren is verhoogd naar 20 meter.

2019: Het eigen brandweerkorps en luchtverkeersleiding zijn geïnstalleerd. Lelystad Airport is een gecontroleerde luchthaven geworden.

2018-2023: Diverse keren wordt de opening van Lelystad Airport voor commercieel verkeer door het kabinet in Den Haag uitgesteld.

2023: Lelystad Airport viert zijn 50-jarig bestaan. Het hele jaar door zijn er feestelijke bijeenkomsten met diverse stakeholders. Een van de hoogtepunten: vanaf juni is Lelystad Airport op Madurodam te zien. Op de verjaardag zelf, 19 november, is er een groot feest voor de medewerkers.

 

Wist je dat?

Wist je dat Lelystad Airport er eerder was dan de stad Lelystad?
Bij de inpoldering werden vliegtuigen ingezet om riet in te zaaien. Deze vliegtuigen stegen op en landden op meerdere grasbanen in de provincie Flevoland.

Lelystad Airport 50 jaar
Lelystad Airport 50 jaar