Operationale info

De belangrijkste operationele informatie in één overzicht.

Home Voor piloten Operationale info
Ingebruikname noordelijk areaal per 26 januari 2023

Op 26 januari is het noordelijk areaal in gebruik genomen. Hieronder leest u de operationele consequenties hiervan.

Betrokken infrastructuur

Onder het noordelijk areaal (NA) wordt verstaan de infrastructuur ten noordwesten van de start- en landingsbaan. Specifiek gaat het om de volgende delen:

  • Taxiways N, A, A1 en A2
  • Apron L

 

De FATO en de HELEX liggen ook op het noordelijk areaal. Deze twee helikoptergebieden waren al operationeel in gebruik sinds 7 november 2019.

 

Gebruik

Het noordelijk areaal wordt primair gebruikt voor grotere bezoekende businessaviationvliegtuigen met een spanwijdte tussen de 24 en 36 meter). De vier vliegtuigopstelplaatsen L5 t/m L8 zijn beschikbaar om dergelijke toestellen te parkeren. Daarnaast kan het Noordelijk Areaal worden gebruikt voor langetermijnstalling (meerdere dagen) van kleinere bezoekende toestellen. Hierover kunnen vooraf afspraken worden gemaakt met de Operationele Dienst (OD). Vliegtuigen met genoemde grotere spanwijdte (24-36m) van op LA gevestigde bedrijven blijven op het zuidelijk areaal (ZA) afgehandeld worden.

 

Operationele gevolgen

Algemeen

Het belangrijkste operationele gevolg van de ingebruikname van het Noordelijk Areaal is dat vliegers grondverkeer zullen zien op de noordelijke rijbanen en het noordelijke Apron L. Ook kan de baan vanaf 26 januari vanaf beide kanten opgereden en verlaten worden: via N1 of N2 voor de startrichting 23 en via N4 of N3 voor de startrichting 05. Vliegverkeer vanaf het huidige (zuidelijke) areaal – dat bij take-off normaal gesproken gebruikmaakt van de intersecties S1 en S5 – kan dus ook vertrekkend verkeer verwachten vanaf het begin van de startbaan. Landend verkeer moet er rekening mee houden dat vliegverkeer met bestemming noordelijk areaal de baan zal verlaten via N2 ( bij een landing op baan 05) of N3 (bij een landing op baan 23).

Gebruik FATO/HELEX

FATO/HELEX-operators zijn inmiddels door LA en de LVNL apart geïnformeerd over de ingebruikname van het noordelijk areaal. Dat betekent: als er vliegverkeer op rijbaan N moet taxiën tussen N3 en A2,  dan moeten helikopters in de FATO of HELEX aan de grond worden geparkeerd of invoegen in het trainingscircuit.

Communicatie

De ingebruikname van het noordelijk areaal is in het AIP verwerkt vanaf 26 januari 2023. Specifiek is gewijzigd:

  • EHLE AD 2.13 – declared distances
  • ADC – Aerodrome Chart

Deze wijzigingen kunt u inzien via https://www.lvnl.nl/informatie-voor-luchtvarenden/publicaties-voor-luchtvarenden.

Daarnaast is er hierover een TRIGGER NOTAM uitgegeven: A2976/22.

Vragen over de wijziging? Neem dan contact op met de afdeling Operations, telefonisch op +31 88 6009 770 of per mail via [email protected]

dairport.nl

Runway en taxiway incursions voorkomen

Net als op andere luchthavens komen er op Lelystad Airport regelmatig runway incursions en taxiway incursions voor. Lelystad Airport, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de lokale gebruikers hebben samen besloten hier extra aandacht aan te besteden, vanwege de veiligheidsrisico’s die deze incursions veroorzaken.

Heb je een filmpje gemaakt van zo’n incursion? Verspreid dat dan onder de eigen huurders, clubleden en individuele vliegers. Zo verbeteren we samen de veiligheid op Lelystad Airport verder.

 

Laadfaciliteiten voor de Pipistrel Velis Electro op Lelystad Airport

In samenwerking met het Platform Duurzaam Vliegen beschikt Lelystad Airport sinds 2021 over een lader voor de Pipistrel Velis Electro.

Het gebruik van deze lader is gratis. Wel geldt de normale havengeldregeling.

Gebruikers van de Pipistrel Velis Electro wordt verzocht om voor hun vlucht contact op te nemen met [email protected] om het gebruik van de lader af te stemmen.

Aanpassing tijdsblok IFR dienstverlening
De IFR-dienstverlening op Lelystad Airport is beschikbaar op werkdagen (maandag t/m vrijdag, uitgezonderd feestdagen) tussen 09.00 – 17.00 uur.

  • Alle IFR-vluchten PPR.
  • Stuur het PPR-verzoek minimaal 24 HR prior aan: [email protected].
  • Bel voor meer informatie met 088 – 600 97 91