Nieuws & Media . 9 Overall 9 Financieel Dagblad interview Jan Eerkens, CEO Lelystad Airport

Financieel Dagblad interview Jan Eerkens, CEO Lelystad Airport

Medio 2024 neemt het kabinet een besluit over Lelystad Airport.
De BoerBurgerBeweging is faliekant tegen openstellen van de luchthaven.
Luchthavendirecteur Eerkens: ‘We zijn door alle hoepels gesprongen’.
Mocht er toch een positief besluit vallen, dan duurt het zeker tien maanden voordat de luchthaven open kan.
De incheckinstallaties in de vertrekhal zijn afgedekt met plastic. De apparatuur is vier jaar geleden aangeschaft. Toen waren de installaties up-to-date, maar zijn ze dat ook nog als Lelystad Airport ooit opengaat? Directeur Jan Eerkens laat het antwoord in het midden.

Van de bedrijvigheid elders op de luchthaven is in de nieuwe terminal weinig te merken. Lelystad Airport beschikt over een immens parkeerterrein voor drieduizend auto’s. Vandaag staan er zes: van personeel, een onderhoudsbedrijf en een enkele bezoeker. Bij het betreden van de lege vertrekhal komt een bewaker informeren wie de bezoeker is en voor wie hij komt.

Vijf keer is de opening al uitgesteld. Of Lelystad Airport ooit duizenden vakantiegangers zal ontvangen, is hoogst onzeker. In de Tweede Kamer is de VVD de enige grote politieke partij die duidelijk vóór opening is.

Luchtvaartminister Mark Harbers (VVD) neigde eind 2022 ook naar openstellen. ‘De noodzaak om Lelystad Airport als buffer te gebruiken neemt alleen maar toe op het moment dat het aantal vluchten op Schiphol omlaaggaat’, verklaarde hij in december in vakblad Luchtvaartnieuws.

Maar de politieke verhoudingen in Nederland zijn drastisch gewijzigd. De sterk gegroeide BoerBurgerBeweging (BBB) is fel tegen Lelystad Airport. Die partij ziet liever woningen en akkerbouwers dan vliegtuigen in Flevoland.

‘Afspraak is afspraak’
De onzekere toekomst van de vakantieluchthaven leidde tot een komen en gaan van directeuren. Wat zegt de huidige topman Jan Eerkens als de Tweede Kamer de opening straks dwarsboomt? ‘Als wij door alle hoepels zijn gesprongen, dan moet Lelystad open. Afspraak is afspraak.’

Eerkens (44) verzet zich tegen het beeld dat Lelystad een spookluchthaven is. ‘We zijn de tweede luchthaven van Nederland’, zegt hij tijdens een rondleiding. ‘Vorig jaar hadden we hier 85.000 vliegbewegingen.’ Het gaat dan om kleine luchtvaart: lesvluchten, rondvluchten, vliegtuigverhuur, helikopters en charters. Zakenjets zijn er weinig op Lelystad.

De terminal is deze vrijdag verlaten, maar op zaterdag staat een groot evenement gepland. Het gaat om een bijeenkomst georganiseerd door Luchtverkeersleiding Nederland, met als doel nieuwe medewerkers te werven. Er worden die dag zevenhonderd bezoekers verwacht.

Lees het volledige artikel:

https://fd.nl/bedrijfsleven/1471880/met-groei-bbb-slinken-de-kansen-voor-vakantieluchthaven-lelystad

30 maart 2023.