Nieuws & Media . 9 Export 9 Lelystad Airport, 1e luchthaven in Nederland met loodvrije Avgas

Lelystad Airport, 1e luchthaven in Nederland met loodvrije Avgas

Lelystad Airport heeft een contract afgesloten met Air Total voor vernieuwing van de brandstofinstallaties voor de General Aviation. Air Total introduceert op Lelystad Airport hiermee in Nederland de nieuwe loodvrije brandstof Avgas UL 91 voor de kleine luchtvaart.

Per 1 april is Air Total de leverancier van alle vliegtuigbrandstoffen op Lelystad Airport. Er wordt door Air Total geïnvesteerd in nieuwe installaties voor Avgas 100LL, Avgas UL91 en Jet A1. Avgas UL 91 is een duurzame loodvrije brandstof die in de meeste gevallen gebruikt kan worden in plaats van de loodhoudende brandstof Avgas 100 LL. De nieuwe brandstof UL 91 is ook geschikt om als vervanger te dienen voor autobrandstof (Mogas) die nu door een deel van de kleine luchtvaart wordt gebruikt, maar altijd extra kwaliteitscontrole nodig heeft voor gebruik in de luchtvaart. De nieuwe aviation gecertificeerde brandstoffen/installaties voldoen aan de EASA regelgeving waar Lelystad Airport binnen enkele jaren aan moet voldoen.

Wat betekent dit voor u als vlieger?

  • De tankpassen die door Lelystad Airport zijn uitgegeven vervallen. U kunt een nieuwe Air Total tankpas aanvragen middels het aanvraagformulier, klik hier. Uw oude tankpas kunt u inleveren bij de balie van de havendienst. U ontvangt dan een ontvangstbevestiging.
  • Vanaf 1 april kan met alle bankpassen en creditcards getankt worden op alle zelfbedieningsinstallaties.
  • Vanaf 1 april wordt de Mogas pomp buitengebruik gesteld en kan er gebruik gemaakt worden van aviation gecertificeerde Avgas UL 91. Voor de Avgas UL 91 wordt naast het luchthavengebouw een nieuwe installatie in gebruik genomen.
  • De levering van Jet A1 en Avgas 100 LL blijft op dezelfde plaats
  • Er komt een mobiele tankwagen, met een grotere inhoud.

Met de grootste huidige gebruikers van Mogas heeft Lelystad Airport de afgelopen maanden intensief contact gehad. Zij kunnen gebruik maken van een speciale overbruggingsregeling die Lelystad Airport hen aanbiedt bij de overstap naar de nieuwe brandstof Avgas UL 91, of kunnen voor eigen risico, rekening en gebruik, binnen geldende luchthaven- en milieuregelgeving, een beperkte Mogas voorziening instandhouden.