Nieuws & Media . 9 Algemeen 9 Woensdag 30 mei: Belevingsvlucht

Woensdag 30 mei: Belevingsvlucht

Lelystad Airport gaat in 2020 open voor vakantievluchten en momenteel wordt de luchthaven daarvoor uitgebreid. De nieuwe start- en landingsbaan is klaar, de nieuwe terminal is bijna gereed en met onze partners werken we aan alle andere zaken die nodig zijn voor openstelling voor vakantievluchten.

Ondertussen wordt onder leiding van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gewerkt aan een gewijzigd luchthavenbesluit en zijn de routes verder verbeterd. Door alle betrokken organisaties wordt veel waarde gehecht aan een goede inpassing van de nieuwe activiteiten van Lelystad Airport in de omgeving waarbij we iedereen optimaal willen informeren en meenemen in de gevolgen.

In dat kader vindt op woensdag 30 mei tussen 15.30 en 20.30 uur (met uitloop tot 21.30 uur) een door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat georganiseerde belevingsvlucht plaats. Dit doen zij op verzoek van bewoners en andere betrokkenen uit diverse gebieden onder de aansluitroutes. Het doel is dat bewoners van de gebieden rondom Lelystad Airport, het geluid van een representatief vliegtuig in hun eigen omgeving kunnen ervaren. De minister heeft aangegeven dat de belevingsvlucht er niet is om routes te wijzigen of besluiten te heroverwegen, maar om mensen een indruk te geven.

Transavia voert de vlucht uit en heeft na een uitgebreid assessment aangegeven dat de vlucht niet zal landen op Lelystad Airport. Dit komt onder andere doordat de huidige luchthaven infrastructuur daar niet op ingericht is en vanwege het feit dat er op dit moment nog geen luchtverkeersleiding op Lelystad Airport aanwezig is. Hoewel Lelystad Airport het jammer vindt dat het voor de direct omwonenden rond de luchthaven geen representatieve vlucht is, snappen wij dat dit nu nog niet haalbaar is. Van de resultaten en analyse zullen wij met belangstelling kennis nemen.

We wijzen u nog graag op de website van de belevingsvlucht waar alle informatie beschikbaar is en waar u uw ervaringen kunt delen: www.belevingsvlucht.nl.

Hanne Buis

Directeur Lelystad Airport