Operational info

Operationele beperkingen i.v.m. aanleg kabeltracé

Vanaf maandag 12 maart 2018 start de firma Dura Vermeer in samenwerking met Dynniq Nederland B.V. met de realisatie van een kabeltracé langs en in het verlengde van rijbaan Sierra. Voor meer informatie klik hier.

Pilot's information

In 2017 Lelystad Airport has extended and renovated runway 05/23, and has constructed a new taxiway November north of the runway.
Implementation of air traffic control is expected March 28th 2019. Until then, only parts of the new infrastructure are available for operational use.

CLICK HERE for additional Pilot’s Information about the current situation.

Luchthavenreglement

Er zijn diverse wijzigingen doorgevoerd in het luchthavenreglement. Voor het herziene luchthavenreglement klik hier.

Regeling militair luchthavenluchtverkeer Luchthaven Airport

Vanaf 1 juli 2017 mag Lelystad Airport weer door defensie gebruikt worden. Voor meer informatie klik hier.

Sneeuw- en gladheidsbestrijding

Tijdens de winterperiode helpen wij u graag met de sneeuw- en gladheidsbestrijding. Klik hier om de mogelijkheden en tarieven te bekijken.

Nieuwe website gendec.nl

Sinds kort kan er online via de website www.gendec.nl kosteloos een General Declaration ingediend worden bij de Koninklijke Marechaussee.

Voor meer informatie kunt u hier het volledige artikel uit de AOPA Plane Owner lezen. Wilt u direct naar de website klik dan hier.

Sluiting MLA-baan

MLA-BAAN PER 15 SEPTEMBER 2016 GESLOTEN

Per 15 september 2016 heeft Lelystad Airport haar MLA-baan buiten gebruik gesteld. De sluiting was noodzakelijk in verband met de ontwikkeling van Lelystad Airport als regionale luchthaven. Op de locatie van de voormalige MLA-baan wordt in 2017 een nieuwe passagiersterminal gerealiseerd, met aan weerszijden vliegtuigopstelplaatsen voor groot commercieel verkeer en een parkeerterrein voor passagiers.

Sinds het moment van sluiting van de aparte MLA-baan is MLA-verkeer formeel niet meer toegestaan op Lelystad Airport, maar kan op basis van een PPR-regeling (Prior Permission Required) toestemming worden gevraagd om vanaf de hoofdbaan te vliegen.

MLA’s die (conform handboek) minimaal een kruissnelheid van 95 knopen en een naderingssnelheid van minimaal 55 knopen kunnen halen, mogen onbeperkt gebruik maken van de hoofdbaan, dus inclusief lesverkeer en touch & go’s. Langzamere types, waaronder MLA’s van het soort trike of autogyro, mogen in beginsel geen gebruik meer maken van Lelystad Airport. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan de havenmeester beslissen deze langzamere MLA’s toch toe te staan. Het is aan de eigenaar/vlieger van een MLA om vooraf het vliegtuighandboek te overleggen aan de havendienst en toestemming te vragen voor het vliegen vanaf de hoofdbaan.

Mocht de veiligheidssituatie daartoe aanleiding geven, dan behoudt de luchthaven de mogelijkheid om terug te vallen op het uitgangspunt dat MLA’s categorisch niet worden toegestaan op de hoofdbaan.

De Provincie Flevoland doet onderzoek naar de mogelijkheid tot uitplaatsing van MLA’s naar een andere locatie in de regio. De luchthaven heeft geen rol in dit traject. Vanaf het moment dat LVNL de verkeersleiding op Lelystad Airport verzorgt (gepland begin 2019), zullen de mogelijkheden tot inpassing van MLA-verkeer op de hoofdbaan met hen worden overlegd.

LVNL-mededeling inzake Z-vliegplan starts’

Om de mededeling in te zien, klik hier.

Terug