Navigatie app voor piloten in de recreatieve luchtvaart

3 Juli, 2015 11:28
Piloten in de recreatieve luchtvaart kunnen vanaf nu gebruik maken van een navigatie app. Om bij te dragen aan een goede vluchtvoorbereiding en dus een nog veiliger luchtruim wordt de app gratis beschikbaar gesteld voor alle geïnteresseerden.

Met de app, die NLAirspaceAVOID heet, kunnen piloten hun vlucht op een eenvoudige en veilige manier voorbereiden. Bij het uploaden van de geplande route ontvangen zij berichten die van belang zijn voor gebruikers van dat specifieke stuk luchtruim. Deze informatie is samengevat en kan makkelijk geprint worden. De app geeft informatie over het totale Nederlandse luchtruim en heeft daarbuiten een bereik van 30 nautische mijlen.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste potentieel  onveilige situaties in het luchtruim worden veroorzaakt door privévliegers met minder actuele vliegervaring. Als oorzaak wordt door de vliegers vaak aangegeven dat zij een oude kaart gebruiken, onvoldoende op de hoogte waren van recente informatie of zich vergist hebben in de actuele locatie van het vliegtuig. Met de navigatie app kunnen alle piloten zich voorbereiden op hun vlucht en kennis nemen van alle berichtgeving en de actuele luchtruimindeling van Nederland.

De app is geschikt voor de iPhone, iPad en alle Android telefoons en tablets. Links naar de apps en gebruiksaanwijzingen zijn te downloaden. De werkgroep die de app ontwikkelde bestaat uit  onder meer het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Luchtverkeersleiding Nederland, de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Koninklijke Luchtmacht, Aircraft Owners & Pilots Association, de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium.

Terug