Komst van vakantievluchten

Lelystad Airport, een nieuw vertrekpunt!

Home Over ons Komst van vakantievluchten

Lelystad Airport, een nieuw vertrekpunt!

Lelystad Airport bereidt zich als meest duurzame luchthaven voor op de komst van vluchten voor de vakantieganger.

Zodra het kabinet een positief besluit heeft genomen, landen en vertrekken er vanaf Lelystad Airport commerciële passagiersvluchten.

 

Royal Schiphol Group

Lelystad Airport is onderdeel van Royal Schiphol Group.

Lelystad Airport is bedoeld om vluchten van Schiphol over te nemen (‘overloopluchthaven’).

Sinds 2008 hebben Schiphol en de overheid de bedoeling om vluchten te verplaatsen van Schiphol naar Lelystad Airport. In 2015 heeft de Minister daarvoor het Luchthavenbesluit vastgesteld. Milieurapporten moesten worden gecorrigeerd en vliegroutes aangepast. Daardoor is de verplaatsing van de vluchten nog altijd niet gestart.

In 2022 heeft de minister van I en W met twee randvoorwaarden gesteld voor een besluit over aanpassing van het Luchthavenbesluit:

  • het vinden van een oplossing voor de naderingsroute bij Lemelerveld;
  • het verkrijgen van een Natuurvergunning.

Lelystad Airport verwacht dat er in 2024 een besluit wordt genomen over de komst van vakantievluchten naar Lelystad Airport.

 

Vermindering hinder rondom Schiphol

Zodra Lelystad Airport vluchten van Schiphol overneemt, vermindert de hinder rondom Schiphol voor ongeveer 129.000 omwonenden. Bij  Lelystad Airport zijn er minder dan 200 omwonenden die ernstige hinder ervaren.

Lelystad Airport wil de leefbaarheid voor omwonenden ook na de opening voor commercieel vliegverkeer behouden. Daarom hebben we nauw contact met de omwonenden (meestal agrariërs) en start het Ministerie van I en W een intensief Monitoring & Evaluatie Programma. Daarmee worden onder andere de effecten van geluid, voedselveiligheid en gezondheid in kaart gebracht.

 

Vliegroutes

De vliegroutes van en naar Lelystad Airport zijn ontworpen binnen het bestaande luchtruim.

Bij het ontwerp van de vliegroutes is rekening gehouden met de drukke routes van en naar Schiphol. Ook wordt een deel van het luchtruim gebruikt als militair oefengebied.

Daarbij staat de veiligheid altijd voorop. Andere belangrijk uitgangspunten zijn: zo min mogelijk geluidshinder en zoveel mogelijk beperking van CO2 -uitstoot .

 

De operatie

Het aantal commerciële passagiersvluchten is in de eerste jaren maximaal 10.000 vluchten per jaar. Dat zijn gemiddeld 27 starts en landingen per dag.

De luchthaven is van 6.00 uur tot 23.00 uur geopend, incidenteel tot uiterlijk 24.00 uur als de laatste vlucht vertraagd is.

Er zijn geen nachtvluchten, want Lelystad Airport is ’s nachts gesloten.

Ook zijn er geen vrachtvluchten.

 

Belangrijke impuls voor de regio

De uitbreiding van Lelystad Airport geeft een belangrijke economische impuls aan de regio.

De luchthaven trekt bedrijven aan, zorgt voor lokale en regionale werkgelegenheid en versterkt het vestigingsklimaat. Bijvoorbeeld voor bedrijven die zich bezighouden met onderhoud en reparatie van vliegtuigen en vliegtuigonderdelen (MRO-bedrijven).

Lelystad Airport Businesspark (LAB) Is een dynamische plek waar innovatie en duurzaamheid centraal staan en waar ondernemers letterlijk de ruimte krijgen om te ondernemen. Door de optimale bereikbaarheid en centrale ligging is Lelystad Airport Businesspark een springplank naar Europa en de rest van de wereld.

 

Lelystad Airport is voorbereid op commerciële vluchten!

De bestaande verkeerstoren is verhoogd en Lelystad Airport is een gecontroleerde luchthaven geworden. Ook hebben we de start- en landingsbaan verlengd en een nieuwe, duurzame passagiersterminal neergezet.

Deze nieuwe terminal is zo duurzaam mogelijk gebouwd en heeft het LEED Goldcertificaat. Het gebouw is goed geïsoleerd, waardoor het energieverbruik minimaal is. Ruimtes waar reizigers maar kort verblijven, zoal de entreehal en de reclaim, zijn niet geklimatiseerd. Pas bij security, in de lounge en de wachtruimte bij de gate is het gebouw voorzien van een klimatiseringsinstallatie. Voor koelen en verwarmen is een luchtwarmtepomp geïnstalleerd. De terminal heeft geen gasaansluiting.

 

Goed contact en samenwerking met de omgeving

Lokale en provinciale besturen hopen dat Lelystad Airport opengaat voor commerciële vluchten vanwege extra werkgelegenheid en meer opleidingsmogelijkheden. Ook verwachten ze dat het vestigingsklimaat van de regio aantrekkelijker wordt.

De luchthaven werkt nauw samen met de stichting De Lelystadse Boer, een samenwerkingsverband van boeren en omwonenden. Zij maaien nu al het gras van het luchthaventerrein en gaan de horeca en retail in de passagiersterminal  van producten voorzien.